Szezonalitás a Zöldikék Biokertészetben

A gasztronómia területén gyakran előkerül a szezonalitás kérdése. Egyre többen törekednek arra, hogy lehetőség szerint szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásároljanak, fogyasszanak minden évszakban. A szezonális zöldségeket, gyümölcsöket akkor takarítjuk be, szedjük le, amikor azoknak a mi éghajlatunkon természetes módon érett, kifejlett a fogyasztásra használt része. A szezon meghosszabbítására a tárolást használhatjuk, ha már növényházban termesztjük az adott fajt és így a természetesnél hamarabb, vagy később tudjuk betakarítani, már nem szezonális zöldségről vagy gyümölcsről beszélünk. Persze hatalmas a kísértés, hogy már márciusban lecsapjunk az áruházakban, piacokon elsőként megjelenő fóliás eperre vagy decemberben is friss paradicsomot tegyünk a salátánkba, de jó, ha tudjuk az így termesztett, esetenként hatalmas távolságokból ideszállított termények fogyasztásával nem biztos, hogy kedvezünk környezetünknek, vagy az egészségünknek. A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Felelős Gasztrohős részletekbe menően foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, érdemes bővebben tájékozódni honlapjukon, a Quibit oldalán pedig egy, az Európában termesztett összes zöldség-és gyümölcsfajra vonatkozó adatokkal ellátott, kereshető térképet érhetünk el. Ezt a térképet illetve adatbázist az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC) készítette, hogy segítse az egyes országok lakosainak tájékozódását a szezonális növényi alapanyagokról.

A Zöldikék Biokertészetben a tervezett zöldségek száma 45-50, ezeket a fajokat mind lehet szabadföldön nevelni és így teljesen alkalmasak a szezonális táplálkozás megvalósítására. Csupán egy kis, fűtetlen fóliasátor szolgál némi koratavaszi és őszi növénytermesztésre. Néhány faj akár a hó alól is szedhető, így növényház nélkül is lehetséges a hideg hónapokban friss zöldségféléket fogyasztani. Több, alapvető zöldségfaj termése egy jól temperált pincében, veremben tavaszig is eltartható, amelyek pedig erre alkalmatlanok, befőzhetők, aszalhatók vagy lefagyaszthatók.

Lássuk tehát, milyen zöldségféléket szeretnénk termeszteni a 2024-es szezonban a Zöldikék Biokertészetben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Védett tartalom!